Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Έκθεση: Ειρήνη - Πόλεμος


Στα πλαίσια της επόμενης έκθεσης με θέμα Ειρήνη-Πόλεμος σας παραθέτω ένα σημείωμα του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Στα δεξιά της σελίδας θα βρείτε κι άλλες σελίδες που αναφέρονται στο θέμα της έκθεσής μας. Καλή δουλειά.

Ποτέ πια πόλεμος!
"Τις τελευταίες νύχτες δεν βλέπω όνειρα,φοβάμαι πια να ονειρεύομαι" είπε το οχτάχρονο παιδί από το Κόσοβο.
Το παιδί ξαναζούσε στα όνειρά του τον εφιάλτη του παράλογου πολέμου. Εμείς, πώς τολμάμε να ονειρευόμαστε;"Πόλεμος εναντίον του πολέμου". Άπειρες φορές έχει γραφτεί και ακουστεί αυτό το σύνθημα-σλόγκαν. Και όμως, ο πόλεμος ζει και βασιλεύει και τα πάντα σακατεύει:ανθρώπινες ζωές, δημιουργήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον.
Εις τους αιώνας των αιώνων πόλεμος. Διαψεύστηκαν τραγικά οι ελπίδες που είχαμε ότι πόλεμος δεν θα ξαναγίνει ποτέ πια.
"Πόλεμος πάντων πατήρ" είπε ο Ηράκλειτος. Ένας πατέρας που καταβροχθίζει τα παιδιά του. Το συνηθίσαμε πια, εδώ είναι ο μέγας κίνδυνος. Ενώ πόλεμοι και εμφύλιοι σπαραγμοί μαίνονται γύρω μας, τους θεωρούμε κάτι φυσικό και αναπότρεπτο.
Πρώτη προτεραιότητα στη λίστα των θυμάτων των πολέμων έχουν τα παιδιά. Τα βλέπουμε στην τηλεόραση, χάρη σ'αυτήν έχουν μπει στα σπίτια μας - στην ψυχή μας όμως έχουν άραγε μπει;
Παιδιά που τους δίνουν όπλα μεγαλύτερα από το μπόι τους και τα στέλνουν να κλαδέψουν τη ζωή άλλου ανθρώπου και να πεθάνουν και τα ίδια. Παιδιά που τα ποτίζουν μίσος για τον πλησίον. Αλλά το παιδί σκέφτεται την ειρήνη, την ονειρεύεται, τη ζωγραφίζει, την τραγουδά.
Τα παιδιά-θύματα να μην τα μετράμε με νούμερα, φτάνει και μόνο ένα παιδί να χαθεί έτσι, τότε ο κόσμος μας ο δήθεν πολιτισμένος, ο δήθεν χριστιανικός, έχει χρεωκοπήσει. Αυτό που πεθαίνει είναι η ψυχή του παιδιού.
Αντώνης Σαμαράκης

25 σχόλια:

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Πείτε ότι σκέφτεστε για το θέμα αυτό. Μια λέξη, μια πρόταση, μια παράγραφο, ένα ποίημα, ό,τι γουστάρετε.

Ανώνυμος είπε...

Για να αποκτήσουμε ειρήνη πρέπει να πολεμήσουμε. Αλλά οι ανθρώποι πολεμούν μόνο για να ζημιώνουν και ποτέ για να κερδίζουν! Είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουμε ειρήνη!

Ανώνυμος είπε...

Για να αποκτήσουμε ειρήνη πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να καταπολεμήσουμε την βία και να βοηθήσουμε να υπάρξη η ειρήνη σε κάθε τομέα!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη πραγματικά δεν είναι μια φυσική κατάσταση και δεν πρέπει να την έχουμε δεδομένη. Πολλές φορές αποδείχτηκε ότι η τύχη, άρα και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι ευμετάβολη.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΕΙ
Η ΕΙΡΗΝΗ ΦΕΥΓΕΙ
ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
XANETAI KAI AYTH
MONAXA O ΠOΛEMOΣ KYΡIEYEI
MONAXA AYTOΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ
Γι'αυτο λοιπον και εμεις πρεπει να παλέψουμε γι'αυτην για να αποκτήσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΓΗ !!!

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως οι πόλεμοι γίνονται για λογους οικονομικους με πολλές καταστροφικές συνέπειες οπως θανάτους καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιας και για καποιο σκοπό που συνήθως δεν αποφέρει σε κανένα κέρδη αλλά λύπη και μίσος. ετσι το καλύτερο που μποορούμε να κάνουμε είναι να συνηπάρξουμε όλοι οι λαοί ειρηνικά με στόχο να κυριαρχήσει η ειρήνη στη γη. Με ενα τόσο δύσκολο στόχο μπορούμε να καταφέρουμε και το ακατόρθωτο γιατί η ειρήνη είναι ένασ ακατόρθωτος στοχος αλλά με τη βοηθεια όλων μπορούμε να τον πετύχουμε.

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Επειδή βλέπω σοβαρό προβληματισμό επί του θέματος θα θέσω την εξής δύσκολη ερώτηση ή καλύτερα δίλημμα: Είναι αποδεκτό ότι μόνο ένας ανόητος άνθρωπος θα προτιμούσε τον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να επιδιώκουμε την ειρήνη;

Ανώνυμος είπε...

όχι φυσικά, ακόμα και ένας ανόητος άνθρωπος θα μπορούσε να επιδιώξει την ειρήνη! Όσοι επιθημούν τον πόλεμο (με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο) δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος... ή μαλλον ανήκουν γιατί έτσι όπως κατντήσαμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί μόνο ένας ανόητος άνθρωπος να προτιμά ειρήνη αλλά όλοι οι άνθρωποι ανεξερέτως έτσι όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να κυριαρχήσει η ειρήνη σε κάθε άνθρωπο ανεξερέτος.

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Ξαναθέτω το ερώτημα: Πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη με κάθε κόστος ή υπάρχουν περιπτώσεις που ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Λάβετε υπ'όψιν σας και τα ιστορικά γεγονότα.

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά δεν σημαίνει οτι μόνο ένας ανοητος άνθρωπος θα επιδίωκε το πόλεμο. Η ειρήνη όπωσ και ο πόλεμος είναι μέσα στη ζωή μας. Όλοι οι ανθρώποι ή μάλλον οι περισσότεροι κατάντησαν να επιδιώκουν το πόλεμο για πολλούς λόγους. Δεν είναι όλοι αυτοί ανόητοι ή κάνουν τους πολέμους για ανόητους λόγους. πολλοί πολέμοι γινονται για την ελευθερία κάποιων λαών. αυτοι οι ανθρώποι δεν είναι ανόητοι και επιλέγουν τον πόλεμο.

Ανώνυμος είπε...

ανόητος είναι εκέινος που χρησιμοποιεί τον πόλεμο δίχως να έχει στόχο την ειρήνη [π.χ. Ελληνική επανάσταση(έγινε για απελευθέρωση του ελληνικού λαού), Γαλλική Επανάσταση(δικαίωμα ψηφου), Αμερικάνικη Επανάσταση (ανεξαρτοποίηση και ελευθερία) και φυσικά ο πόλεμος για ΙΣΟΤΗΤΑ μεταξί των ανθρώπων κάθε είδους]... Όλοι αυτοί που τις έκαναν δεν ήταν ηλίθιοι! ήθελαν απλώς λίγη ειρήνη και ελευ8ερία!! (αν εν τούτο το ερώτημα που έθεσες κ.Γιώργο γιατι εν επολλοκατάλαβα!

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Μια χαρά το κατάλαβες και δυό χαρές το απάντησες.

Ανώνυμος είπε...

Η γνήσια ειρήνη πρέπει υποχρεωτικά να είναι αποτέλεσμα των ενεργειών πολλών εθνών: πρέπει να είναι ο καρπός πολλών προσπαθειών. Πρέπει να είναι δυναμική: να μην είναι στατική: να μεταβάλλεται ανάλογα με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε γενιά. Κι αυτό, γιατί η ειρήνη αποτελεί ένα σύστημα, ένα τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.... Μια παγκόσμια ειρήνη δεν απαιτεί ο κάθε άνθρωπος ν΄ αγαπά τον πλησίον του: απαιτεί μόνο ο κάθε άνθρωπος να ζει με τον πλησίον του σ΄ ένα καθεστώς αμοιβαίας ανοχής και να φροντίζει να λύνει τις διαφορές του μ΄ ένα τρόπο δίκαιο και ειρηνικό.

("Πολιτική Διαθήκη", John Fitzerald Kennedy)

Κος Μ

Ανώνυμος είπε...

τούτος ο άνθρωπος ο John Fitzerald Kennedy εν πολλά έξυπνος!Κύριε Μ. καλά έκαμες τζιαι έβαλες το.

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Ήταν πολύ έξυπνος ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. ο οποίος δολοφονήθηκε γιατί εξέφραζε τέτοιες απόψεις. Ευχαριστούμε τον κύριο Μάριο για την παράθεση αυτή.

Ανώνυμος είπε...

"Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη.Γιατί στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον πόλεμο οι γονείς τα παιδιά." Με αγάπη ο φίλος σας Ηρόδοτος.

Ανώνυμος είπε...

Η ειρήνη απαιτεί αλληλοκατανόηση. Να δεις τον κόσμο και με τα μάτια του άλλου. Να μπεις στην θέση του. Να κάνεις υποχωρήσεις για να βρεθεί μία μέση λύση. Δύσκολα πράγματα. Σχεδόν αδύνατα. Γι αυτό συνεχίζονται οι πόλεμοι...

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Χαρίκλεια. Το κλειδί είναι να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του άλλου. Τότε θα έχουμε την πραγματική εικόνα, το είναι του κόσμου. Όσο είμαστε προσκολλημένοι στο δικό μας φαίνεσθαι είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε πλάνη.

Ανώνυμος είπε...

Πάλε μες τα πόθκια μας το φαίνεσθαι

Αφόρητος Οικολογιστής είπε...

Έχεις δίκαιο ανώνυμε(;). Το φαίνεσθαι είναι πάντοτε στα πόδια μας. Για κλωτσήστε το να δούμε τι κρύβεται πίσω...

Ανώνυμος είπε...

το είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

η ειρήνη δεν είναι μόνο πράξη αλλά και συναίσθημα..απαιτεί ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο ακόμα και αν δεν ξέρεις εάν αυτός είναι καλό ή κακός..αυτή ήταν και η ιδεολογία των χίπηδων μαζί με άλλες υπέρ της ειρήνης αντιλήψεις!!

Ανώνυμος είπε...

Μια ερωτηση.Γιατι εμεις οι ανθρωποι πιστευουμε οτι αγαπαμε την ειρηνη αλλα απεχθανονται τον πολεμο???

Ανώνυμος είπε...

η αληθεια ειναι ο,τι ολοι ειναι υποκριτες...ολοι ξερουν ποιο ειναι το σωστο και ποιο το λαθος...δεν τους νοιαζει...οσοι εχουν δυναμη και μπορουν να κανουν τους παντες ευτιχισμενους με ειρηνη και ισοτητα δεν θα μπορουσαν να ειναι πιο αδιαφοροι.Ο κοσμος ειναι τρελος,κανεις δεν μας καταλαβαινει ετσι κι αλλιως...ολοι θα πεθανουμε μια μερα...εγω απλα δεν θελω να πεθανω σαν ενα ακομη ατομο που εμεινε απραγο σ'όλη αυτη την αδικια.